Kakadu sulphurea Opis

Kakadu żółtolica – Cacatua sulphurea sulphurea

baner_Sulphurea
OPIS:

Najmniejszy ptak z rodziny kakadu, długość ciała wynosi 33cm. Ciało pokryte białymi piórami, spód ogona i niewielki fragment wokół uszu ubarwiony jest na kolor żółty. Kakadu posiada pyłkowe pióra, które wytwarzają substancję podobną do talku. Jej głowę zdobi przepiękny grzebień, gdy się przestraszy rozkłada go. Dziób czarny, tęczówki w kolorze brązowym i czarnym. Długość życia wynosi ponad 40 lat.

WYSTĘPOWANIE:

Zamieszkuje na wyspach Celebes, Butung, Sulawesi, Salambu, Flores, Timor, Ceram, Sumbaw.
cacatua_sulphurea_mapka

ZWYCZAJE:

W naturalnych warunkach można zobaczyć je w parach lub małych grupach. W odróżnieniu od innych papug z rodziny kakadu, są mniej hałaśliwe. Chcąc urozmaicić im czas, powinny mieć zapewnione świeże gałęzie, papuzie zabawki.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

Samica posiada tęczówki koloru rdzawo- brązowego, u samca są one brązowe. Dla pewności należy wykonać badanie DNA.

ŻYWIENIE:

Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa. W warunkach hodowlanych podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D). Orzechy podajemy w małych ilościach, na zasadzie nagrody.

ROZMNAŻANIE:

Kakadu zakłada gniazda w dziuplach drzew. Samica składa przeważnie 2-3 jaja, które wysiaduje naprzemiennie z samcem przez 35-38 dni. Młode przychodzą na świat ślepe, porośnięte delikatnym puchem. Po 3 miesiącach opuszczają gniazdo, jednak rodzice będą sprawować nad nimi opiekę do uzyskania pełnej samodzielności.