Kakadu inka – Opis

Cacatua leadbeateri
slider5

OPIS:

Kakadu inka jest ptakiem średniej wielkości, długość ciała wynosi 35 cm. Upierzenie koloru biało- różowego, nadaje jej nietuzinkowego wyglądu. Jej głowę zdobi trójkolorowy czub czerwono- żółto- biały, gdy ptak jest zdenerwowany, podniecony rozkłada go.
Nogi oraz dziób w kolorze szarym. Średni okres życia wynosi około 35 lat.

WYSTĘPOWANIE:
Występuje w zachodniej i południowo- zachodniej Australii.

 cacatua_leadbeater_mapka



ZWYCZAJE:

W naturalnych warunkach można zobaczyć je w parach lub małych grupach. Są głośnymi ptakami, dlatego wymagają dużego zaangażowania ze strony opiekuna. W hodowli powinny mieć zapewnioną rozrywkę w postaci papuzich zabawek i świeżych gałęzi.

DYMORFIZM PŁCIOWY:
Tęczówki u samicy zmieniają się z koloru czarnego na czerwono- brązowy, gdy ta osiągnie 2 rok życia (u samca pozostają one czarne). Chcąc mieć 100% pewność czy jesteśmy posiadaczami samicy czy samca należy wykonać badanie DNA.

ŻYWIENIE:
Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa. Orzechy włoskie, a także ziarno słonecznika dostarczamy w małych ilościach.
W hodowli podajemy mieszankę nasion dla papug dużych, ich jedzenie powinno być wzbogacone w składniki mineralne i witaminy (zwłaszcza B i D).

ROZMNAŻANIE:
Kakadu zakłada gniazda w dziuplach drzew. Samica składa od 2 do 4 jaj, rodzice naprzemiennie je wysiadują przez około 30 dni. Młode przychodzą na świat ślepe, porośnięte delikatnym puchem. Po 3 miesiącach opuszczają gniazdo. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-6 lat.