Kakadu alba – Opis

Cacatua alba

Kakadu Alba

OPIS:

Alba jest ptakiem z rodziny kakadu. Długość ciała około 46 cm. Wyjątkowe upierzenie koloru białego wyróżnia go na tle innych gatunków. Posiada pyłkowe pióra, które wytwarzają substancje, podobną do talku. Wewnętrzna strona skrzydeł, ogon są jasnożółte. Głowa kakadu wyposażona jest w charakterystyczny półokrągły grzebień, gdy się przestraszy rozkłada go. Dziób jasnoszary, tęczówki w kolorze czarnym bądź brązowym. Średni okres życia 35 lat.

WYSTĘPOWANIE:

Zamieszkuje lasy tropikalne na wyspach Halmahera, Bacan, Tidore, Kasiruta oraz Mandiole w północnych Molukach w Indonezji.
cacatua_alba_mapka

ZWYCZAJE:

W naturalnych warunkach można zobaczyć je w parach lub małych grupach. Są głośnymi ptakami, dlatego wymagają dużego zaangażowania ze strony opiekuna. Chcąc urozmaicić im czas, powinny mieć zapewnione świeże gałęzie, papuzie zabawki.
Posiadają ogromne zdolności naśladowcze.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

Dorosła samica posiada tęczówki koloru brązowego u samca są one czarne. Dla pewności należy wykonać badanie DNA.

ŻYWIENIE:

Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa.
W warunkach hodowlanych podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D). Orzechy podajemy w małych ilościach, na zasadzie nagrody.

ROZMNAŻANIE:

Kakadu zakłada gniazda w dziuplach drzew. Samica składa przeważnie 2 jaja, rodzice naprzemiennie je wysiadują przez około 30 dni. Młode przychodzą na świat ślepe, porośnięte delikatnym puchem. Po 3 miesiącach opuszczają gniazdo. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-6 lat.