Ara rubrogenys – Opis

Ara różowooka, Ara boliwijska

Ara Rubrogenys

OPIS:

Jest średnim ptakiem o długości do 60cm, o rozpiętości skrzydeł do około 82cm. Samiec i samica posiadają jednakowe upierzenie. Przeważa kolor jaskrawozielony, czoło, uszy fragment skrzydła ubarwione są na czerwono-pomarańczowo. Młode ary do 12 miesiąca pozbawione są intensywnie czerwonego koloru na czole. Skóra wokół oczu jest jasnoróżowa. Dziób czarny.

Średni okres życia waha się miedzy 50-70lat.

WYSTĘPOWANIE:

Występuje jedynie w centralnej części Boliwii.
Ara_rubrogenys_mapkaW środowisku naturalnym zamieszkuje suche górskie zarośla w dolinach i kanionach na wysokości 1100-2500m n.p.m. Środowisko tego gatunku zostało wyniszczone przez intensywną działalność człowieka (wycinanie drzew, wypas zwierząt domowych)co było bezpośrednią przyczyną zmniejszenia się populacji tych ptaków. Odnotowano,  że na terenach macierzystych przebywa ich około 250-300 sztuk. Ara została objęta międzynarodową ochroną prawną (zakaz odłowów i handlu nimi), jak również lokalnymi programami monitorowania tego gatunku, które mają na celu zwiększenie populacji. Posiadanie tego gatunku w hodowli dopuszczalne jest tylko i wyłącznie dzięki odpowiednim certyfikatom jak Cites 1.

USPOSOBIENIE:

Charakteryzuje je donośny, krzykliwy głos

(sposób nawoływania, chęć zwrócenia na siebie uwagi).Potrafią świetnie latać.

Żyją w niewielkich stadach. Aktywne są przede wszystkim wczesnym rankiem i późnym wieczorem.

W warunkach domowych  przywiązuje się do jednego domownika. Swojemu opiekunowi pozwala na pieszczoty, wobec innych może być nieufna i nawet agresywna.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

W celu określenia płci potrzebna jest analiza DNA.

ODŻYWIANIE:

Przede wszystkim w warunkach naturalnych główne pożywienie stanowią owoce, rośliny

( trawy znalezione w dolinach), kukurydza, orzechy.

W hodowli dieta ich składa się głównie z owoców i warzyw oraz z tłustych ziaren słonecznika, orzechów włoskich, laskowych, archaidowych, macadamia, nerkowca, nasion konopi, kardi,mungo.

ROZMNAŻANIE:

Papugi dobierają się w pary na całe życie. Gniazda zakładają na stromych zboczach. Okres lęgowy w środowisku naturalnym trwa od października do grudnia. Składają od 1 do 3 jaj, w tym czasie samiec karmi samicę, gdy ta wysiaduje jaja. Okres inkubacji trwa około 26 dni. Młode są ślepe, pozbawione upierzenia. Rodzice biorą czynny udział w opiece nad młodymi ( karmią je, dogrzewają)

W warunkach hodowlanych lęgi przypadają na okres luty-kwiecień.

Dojrzałość płciową osiągają w wieku 3-5 lat.