Ara militaris – Opis

Ara militaris mexicana
slider8
OPIS:

Jest sporym ptakiem o długości ciała do 80 cm. Samiec i samica posiadają jednakowe upierzenie. Zielony kolor stanowi podstawę w jego upierzeniu. Czoło pokryte jest czerwonymi  piórami. Skóra wokół oczu jest różowa ( w momencie ekscytacji ptaka nabiera intensywniejszej barwy), porośnięta czarnymi piórkami. Niebieskie pióra pokrywają zewnętrzne krawędzie skrzydeł i ogona ( od spodu pióra są w odcieniu oliwkowym).Dziób czarny, nogi szare. Żyje około 70 lat.

WYSTĘPOWANIE:

Gatunek ten występuje w Meksyku, za wyjątkiem lasów deszczowych.

Ara_militaris_mapka

ZWYCZAJE:

W przeciwieństwie do innych Ar, gatunek ten stroni od lasów tropikalnych na rzecz suchych lasów.  Z natury ptaki te są bardzo ostrożne i nieufne. W warunkach naturalnych żerują wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Choć żyją w stadach są monogamiczne. Z natury są bardzo destrukcyjne. Niszczą wszystko, co zdołają, dlatego w warunkach hodowlanych  powinny mieć zapewnione duże ilości świeżych gałęzi, dzięki którym nie będą się nudzić.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

Odróżnienie samca od samicy tylko na podstawie badań DNA.

ŻYWIENIE:

Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa, nie pogardzą również niektórymi owadami i ich larwami.
W warunkach hodowlanych podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D). Dietę ich możemy wzbogacić o suszone krewetki, jajka, biszkopty. Zakazanym owocem jest avocado, działa na nie toksycznie.

ROZMNAŻANIE:

Okres lęgowy trwa od września do stycznia.
Papugi podczas okresu rozrodczego stają się bardziej agresywne i poddenerwowane.
Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4-5 lat.
Samica zazwyczaj składa od 2 do 3 jaj, rzadko 4. Czas inkubacji wynosi 26 dni. Temperatura inkubacji powinna wynosić około 37 stopni C, wilgotność miedzy 60-65%. Młode opuszczają gniazdo po 12 tygodniach, są jeszcze dokarmiane przez rodziców do pełnego usamodzielnienia.