Ara macao – Opis

Ara żółtoskrzydła

Ara Macao

OPIS:

W upierzeniu przeważa kolor jaskrawoczerwony, skrzydła czerwono-żółto–niebieskie, ogon  bardzo długi czerwony. Na części twarzowej, wokół oczu, skóra jest biała i nieopierzona.

Dziób mocny, biało-czarny, tęczówki jasnożółte, nogi szare. Jest to duży ptak, osiąga długość 85 cm. Długość życia szacowana jest na ok 80 lat.

WYSTĘPOWANIE:

Środkowa Ameryka, południowy Meksyk, Kolumbia, Peru, Ekwador, Boliwia, zachodnia część Brazylii, Paragwaj.
Ara_macao_mapka

ZWYCZAJE:

W naturalnym środowisku żyją w parach lub w małych grupach liczących do 20 osobników. Podczas lotu wydają dźwięki cechujące się niskim skrzeczeniem. Aktywne za dnia, Żerowanie rozpoczynają wczesnym rankiem. Choć żyją w stadach są monogamiczne.

W hodowli trzeba zapewnić im dużą ilość świeżych gałęzi, liści, aby się nie nudziły.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

Na podstawie analizy DNA

ŻYWIENIE:

Nasiona, kwiaty, warzywa, nie pogardzą również niektórymi owadami i ich larwami, a także gliną.

W hodowli podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D).

Papugi powinny mieć zapewnione w diecie (oprócz mieszanki nasion) wszelkiego rodzaju owoce

tj; gruszki, mango, śliwki, banany, jabłka i inne.

ROZMNAŻANIE:

Okres lęgowy trwa od listopada do marca.

W okresie rozrodczym papugi bywają agresywne.

Dojrzałość płciową osiągają mając 4-5 lat.

Samica składa od 2 do 3 jaj. Czas inkubacji to około 26-28 dni.

Temperatura inkubacji powinna wynosić 37,5 stopnia C, wilgotność około 60-65%.

Pisklęta opuszczają gniazdo po 12 tygodniach, są dokarmiane przez rodziców do pełnego usamodzielnienia. W wieku 20 miesięcy papuga osiąga wygląd dorosłego ptaka.