Ara glaucogularis – Opis

Ara Niebieskogardła, Kaninda slider1

OPIS:

Upierzenie niebiesko-żółte różniące się niewiele od Ary Ararauny. Główną różnicą pomiędzy tymi gatunkami są niebieskie pióra pod dziobem na podgardlu. Obszar bez piór na części twarzowej jest biały porośnięty niebieskimi piórkami układającymi się w cienkie linie. Pióra pokrywające uszy, boki szyi, górną część klatki piersiowej, brzucha są żółto-pomarańczowe. Górna część ogona jest niebieska, natomiast spód niebieskawo-żółty. Dziób u ptaka jest czarny, tęczówki jasno żółte, a stopy ciemno szare. Górna część dzioba jest nieco dłuższa niż u ary ararauny. Papuga ta osiąga długość 85 cm z ogonem. Żyje około 50-60 lat.

WYSTĘPOWANIE:

Ara Glaucogularis występuje głównie w Lanos de Majos w północnej części Bolowii na wschód od górnego Rio Mamore.
ara_glaucogularis_mapka ara_glaucogularis_mapka2Liczba osobników dziko żyjących w przyrodzie oszacowana jest na mniej więcej 130 sztuk. Zamieszkują one obszar około 4 tyś m2. Do 1980 roku z Boliwii zostało wywiezionych około tysiąc sztuk tego gatunku, co diametralnie zmniejszyło populację tych papug (wzrosło ryzyko ich wyginięcia) Papuga ta ma status krytycznie zagrożonej.

ZWYCZAJE:

W warunkach naturalnych można spotkać je w parach, małych grupach lub stadach. Podczas lotu towarzyszy im charakterystyczny krzyk. Często można je zobaczyć na żerowiskach z Arami Araraunami.
Z natury ptaki te są bardzo ostrożne i nieufne. W warunkach naturalnych żerują wczesnym rankiem i późnym popołudniem. Choć żyją w stadach są monogamiczne.
Papugi te są bardzo destrukcyjne. Niszczą wszystko, co zdołają, dlatego w warunkach hodowlanych  powinny mieć zapewnione duże ilości świeżych gałęzi, dzięki którym nie będą się nudzić.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

Odróżnienie samca od samicy tylko na podstawie analizy DNA.

ŻYWIENIE:

Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa, nie pogardzą również niektórymi owadami i ich larwami.

W warunkach hodowlanych podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D). Dietę ich możemy wzbogacić o suszone krewetki, jajka, biszkopty.

ROZMNAŻANIE:

Okres lęgowy trwa od listopada do marca.
Papugi podczas okresu rozrodczego stają się bardziej agresywne i poddenerwowane.
Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4-5 lat.
Samica zazwyczaj składa od 1 do 3 jaj, rzadko 4.Czas inkubacji od 26 do 28 dni.
Temperatura inkubacji powinna wynosić około 37 stopni C, wilgotność miedzy 60-65%. Młode opuszczają gniazdo po 12 tygodniach, są jeszcze dokarmiane przez rodziców do pełnego usamodzielnienia.