Ara ararauna – Opis

Ara zwyczajna

Ara_Ararauna_opis

OPIS:

Papuga ta jest jedną z największych Ar, całkowita długość ciała wynosi do 90 cm. Jest dość popularnym ptakiem, który zachwyca swoim wielobarwnym upierzeniem. Głowa ubarwiona jest na kolor zielony, kark, skrzydła , a także zewnętrzna część ogona jest  niebiesko- turkusowa. Brzuch, oraz wewnętrzna część ogona pokryte są żółtymi piórami. Jak u większości Ar, papuga posiada na części twarzowej biały płat, pokryty czarnymi piórkami. W momencie zdenerwowania, bądź podniecenia, nastrasza je. Posiada masywny dziób w kolorze czarnym, tęczówki jasno-żółte, nogi szare. Średni okres życia wynosi około 80 lat.

WYSTĘPOWANIE:

Ararauna zamieszkuje lasy tropikalne Panamy, Kolumbii, Boliwii, Paragwaju, Argentyny, Brazylii.

Ara_ararauna_mapka

ZWYCZAJE:

Na terenach macierzystych często można spotkać je z arami glaucogularis. Podczas lotu wydają charakterystyczny krzyk, dzięki niemu utrzymują łączność między sobą.

Z natury są bardzo ostrożne i nieufne. W hodowli powinny mieć zapewnione świeże gałęzie, liście, papuzie zabawki w przeciwnym razie będą narażone na nudę, stres.

DYMORFIZM PŁCIOWY:

Ustalenie płci, tylko na podstawie badań DNA.

ŻYWIENIE:

Różnego rodzaju owoce (włącznie z owocami niektórych palm),nasiona, kwiaty, warzywa, nie pogardzą również niektórymi owadami i ich larwami.

W warunkach hodowlanych podajemy jedzenie wzbogacone w składniki mineralne, oraz witaminy (zwłaszcza B i D). Oprócz mieszanki nasion, dietę możemy wzbogacić suszonymi krewetkami, jajkami, biszkoptami.

ROZMNAŻANIE:

Ze względu na duży zasięg  występowania tego gatunku, okres lęgowy następuje w różnych porach roku. Przeważnie samica składa od 2 do 4 jaj, które wysiaduje przez 27 dni. Młode rodzą się ślepe, pokryte delikatnym puchem. Po około 80- 90 dniach opuszczają gniazdo, jednak rodzice dokarmiają je do momentu pełnego usamodzielnienia.

Dojrzałość płciową osiągają w wieku 4 lat.